Utsynsmeldingen: - Mer kompetanse kreves til det grønne skiftet
Regjeringa la 24. mars fram Utsynsmeldinga, der ein kjem med tydelege signal om kva prioriteringar som trengs for utdanningssystemet.
92 resultater
Regjeringa la 24. mars fram Utsynsmeldinga, der ein kjem med tydelege signal om kva prioriteringar som trengs for utdanningssystemet.
Byggenæringen står for 20% av klimagassutslippene, og disse skal ned. Nye materialer, ny teknologi og mer effektiv bygging og drift må fases inn, og det stiller nye krav til fagarbeidere og funksjonærer i næringen. Regjeringen bevilger nå flerfoldige millioner til bransjeprogram for kompetanseutvikling, slik at bedrifter og tillitsvalgte kan samarbeide med utdanningstilbydere om å utvikle korte bærekraftmoduler tilpasset byggenæringen.
NHOs nyeste kompetansebarometer viser at byggenæringen mangler 10 prosent av den lærlingemassen næringen trenger. Byggenæringens Landsforening mener utdanningstilbudet må styres av næringslivets behov, ikke elevenes ønsker.
NHOs nyeste kompetansebarometer viser at byggenæringen nok en gang er blant de næringene med størst udekket kompetansebehov. Hele 7 av 10 bedrifter sier de har behov for kompetent arbeidskraft som de ikke klarer å mette.
Har du fordommer som står i veien for barnas muligheter? Det er spørsmålet som stilles i en kampanje som BNL sammen med bransjeforeningene gjennomfører nå i november.
BNL mener det er positivt at regjeringen i sitt budsjett satser på at flere skal fullføre videregående opplæringen. For at bygg- og anleggsnæringen skal få dekket sitt behov for kvalifisert arbeidskraft er det nødvendig at flere voksne som jobber i næringen formaliserer sin kompetanse. Derfor er satsingen på Fagbrev på jobb, som forslås å økes til 60 millioner kroner i 2023, mot 46 millioner i år viktig.
Det er nå ny utlysning av midler fra Industrifagskolen. Gjennom treparts bransjeprogram for industri og bygg samt Industrifagskolen har bedriftene mulighet til å være med å skreddersy utdanningstilbud som møter deres behov. Tilbudene er gratis samt korte og modulbaserte, slik at det er fullt mulig å være i jobb samtidig som man får relevant kompetansepåfyll.
Endelig kunne BNL igjen invitere til opplæringskonferanse. Nærmere 100 personer fra bransjeforeninger og opplæringskontor hadde tatt turen til Alta for å delta. Utdanning og kompetanse engasjerer, og ved siden av å levere et godt faglig program, var det tilrettelagt for at konferansen skulle være en uformell møteplass for opplæringskontorer fra hele landet.
Søkertallene til bygg og anleggsteknikk øker, og er høyere enn i toppåret 2018. – Det er gledelig at søkertallene fortsetter å øke, sier Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i BNL.
I det likestilte Norge er arbeidslivet fortsatt svært kjønnsdelt. Mange bedrifter jobber aktivt for å rekruttere flere kvinner. Utfordringen i flere bransjer er at kvinnene bedriftene leter etter, ikke finnes. Dette gjelder ikke minst innen byggenæringen.