Sikkerhetsapostelen

Publisert

Bilde av Camilla Kile som er SHA rådgiver i Statsbygg

Camilla Kile, SHA rådgiver i Statsbygg.

Camilla Therese Kile (28) ble tidlig vant med å kjempe om oppmerksomheten med sine to storebrødre. Det kommer godt med når hun holder sikkerhetskurs for alle som skal inn på prosjekt nytt Nasjonalmuseum.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.

Du finner flere intervjuer her


- Det var tilfeldig at det ble byggenæringen. Jeg siktet meg inn på oljeindustrien, men da jeg var ferdig med bachelor i geologi, var næringen helt på bånn. Da ble det master i helse, miljø og sikkerhet. Den utdannelsen ga meg inngangsbilletten til byggenæringen, sier Camilla Kile som er SHA-rådgiver hos Statsbygg.

Camilla Therese Kile er fra Hvaler i Østfold, og yngst i en søskenflokk på tre. Hun fulgte etter sin storebror til Trondheim og NTNU da hun skulle ta fatt på studiene. Etter endt utdanning har hun bodd i Oslo og jobbet i Statsbygg som SHA-rådgiver. Nå er hun utplassert på Nasjonalmuseet. I tillegg til å holde sikkerhetskurs, går hun vernerunder og passer på at utstyr blir brukt riktig og at sikkerheten blir ivaretatt.

- Det er et stort ansvar. Jeg forsøker å være ute på byggeplassen daglig og snakke med håndverkerne.

Camilla skulle gjerne sett at det var flere kvinner på byggeplassene. – Vi bygger jo ikke bygg bare for menn! Jeg har vært på mange møter med to kvinner og 20 menn og ute på byggeplassen er forholdene enda skjevere - men jeg opplever å bli møtt med respekt, sier hun, og legger til at det er gode jobbmuligheter for kvinner, mange hyggelige folk og mye energi.

- Det er så gøy å se bygget reise seg. Måten byggenæringen prosjektorganiserer seg på, tror jeg bidrar til å skape ekstra mye energi. Folk er fremoverlente. Også har prosjekter en start og en slutt med et ferdig resultat som kanskje skal stå i flere hundre år, sier Kile.

Og hun sikter til nytt Nasjonalmuseum. Hun gleder seg til å se det ferdige resultatet, samtidig som det også vil bli rart å forlate byggeplassen som hun etter hvert kjenner veldig godt.

En av Kiles fanesaker er egne garderober for kvinner.

- Dette hadde vært tema en god stund, men vi ble ekstra inspirert etter at vi hadde vært på seminar om rekruttering av nettopp kvinner i byggenæringen. Sammen med min daværende kollega Mari Haave Sveen (som nå jobber for Oslo kommune) og vår leder satt vi i gang et internt arbeid med å kartlegge hvordan forholdene var på våre byggeplasser. Deretter ble dette tatt opp på et internt forum i Statsbygg. Ballen begynte å rulle. Ledelsen tok tak i dette og nå er egne garderober for kvinner inne som et av Statsbyggs kontraktskrav, sier hun.

Og Kile tror at det er nettopp slike skritt som skal til for å få flere kvinner inn i næringen.

- Vi må gjøre det vi kan for at næringen blir mer attraktiv for alle. Oljesektoren har til nå vært veldig god på å markedsføre seg overfor kvinner, mens byggenæringen har kommet litt i skyggen. Nå som byggenæringen er en del av løsningen på det grønne skiftet – vil det også gi mange nye og spennende muligheter, avslutter hun.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.