Færre søker Bygg- og anleggsteknikk

Publisert

Det er svært synd at tallene til Bygg- og anleggsteknikk går ned. Byggenæringen trenger fagarbeidere, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL.

Etter flere år med økning i søkertallene, er det i år færre som har søkt seg til bygg- og anleggsfag. – Det er selvsagt svært synd at tallene går ned, men det er hyggelig å se at flere jenter søker seg til oss, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL.

Det er i år 4188 som har søkt Bygg- og anleggsteknikk i 2019. Det er 362 færre enn i fjor, noe som tilsvarer 8 prosent.

- Det gjøres mye med rekruttering rundt i hele landet, og svært synd at det i år er en nedgang.  Det er imidlertid noen lyspunkter i årets tall som viser blant annet at 6 prosent flere jenter søker seg til Bygg- og anleggsteknikk sammenlignet med i fjor, og det er vekst i fylker som tidligere har hatt nedgang. 

Flere bransjeforeninger har organisert egne kvinnenettverk, og BNL løftet også nylig behovet for å rekruttere flere kvinner til næringen. 

- Dette er vitkig arbeid og som BNL også skal følge opp videre. Vi har ikke råd til bare å rekruttere halvparten av talentene, sier Leegaard videre.

Leegaard peker på at det gjøres utrolig godt arbeid lokalt over hele landet.

- Som tidligere er det store regionale forskjeller.  Størst økning ser vi i Buskerud og Hedmark med henholdsvis 21 og 17 prosent økning.  I Oslo ser man en økning på 16 prosent, mens økningen i Akershus er på 8 prosent. Størst nedgang ser man i Agder-fylkene og Østfold.

Leegaard tror at en av årsakene til nedgangen kan være industriens og oljenæringens comback som har gitt økte søkertall  til Teknikk og industriell produksjon, (TIP) og at det har gått på bekostning av Bygg- og anleggsteknikk. 

De nasjonale søkertallene ble offentliggjort torsdag 15. mars. Det er i år 206 000 søkere til videregående opplæring i offentlige skoler, dette viser en nedgang i søkermassen fra 2018. For andre år på rad er det like mange som søker seg til yrkesfag som til studieforberedende utdanningsprogram på Vg1. Teknisk industriell produksjon er det utdanningsprogrammet med størst økning i søkertall.