- Viktig å sørge for seriøs innleie og forutsigbarhet

Publisert

Rundt 100 bedrifter deltok på BNLs frokostmøte om seriøs innleie 6. mars.

Over 100 deltakere var på BNLs frokostmøte om seriøs innleie i byggenæringen 6. mars. - Hensikten med møtet er å hjelpe bedriftene til å følge det nye regelverket og bestille slik at det skapes stor forutsigbarhet. Jeg kjenner ingen som blir dyktige av å ha 5 prosentkontrakter, sier Jon Sandnes.

– Hovedregel i norsk arbeidsliv er fast ansettelse. Dersom man likevel har behov for å leie inn, er det viktig å kjenne sitt ansvar som en god bestiller, sier Sandnes videre.

Sandnes påpeker at alle markeder klareres over tid.

– Slik som dette markedet er klarert på nå, står til stryk, sier han videre.

Oppgaven slik Sandnes ser det, er hvordan skal vi bestille slik at bemanningsmarkedet klareres med forutsigbarhet og i det alt vesentlig med flest mulig hele stillinger

– BNL ønsker at det skal bestilles slik, at det kan ansettes i mest mulig hele stillinger, og bruker det verktøyet vi har som gjennomsnittsberegning, permitteringsinstituttet, oppsigelsesinstituttet og alt i alt fordrer dette god planlegging og tilrettelegging, sier han.

Nestleder i Fellesforbundets Steinar Krogstad deltok også på møtet.

Han la vekt på hva Stortingets intensjon med det nye lovverket var. Han trekker frem dette med å sørge for forutsigbarhet når det gjelder arbeidsomfang.

– Utfordringen er arbeidstakere som blir leid inn på lave stillingsgrader og som ikke har forutsigbarhet, og enkelte ønsker å fortsette som før. Vi er fornøyd med det nye regelverket, og nå er vi opptatt av at vi samarbeider om å rydder opp og bransjen klarer å håndheve dette, sier han.

Etter innledningene gikk BNLs advokater og rådgiver igjennom regelverk og forutsetninger for lovlig og ryddig innleie av arbeidskraft og grunnleggende lovverk og hva det betyr i praksis for den som leier inn, når det gjelder grunnlag for lovlig innleie, innleiers ansvar og hva som skal kontrolleres og hvordan.

– Er du usikker på dette regelverket, så oppfordrer vi medlemsbedrifter å ta kontakt med BNLs arbeidsgiverpolitisk avdeling, avslutter Sandnes.

Ta kontakt hvis du lurer på noe: