Har du en ansatt som skal få barn?

Arbeidsgiver skal organisere arbeidet og legge til rette slik at arbeidstakere kan være i jobb og være like friske når de går hjem fra arbeidet som da de kom. God tilrettelegging gir gravide mulighet til å holde seg lenge yrkesaktiv i svangerskapet. Det er som regel også det beste både for arbeidsgiver og arbeidstaker.

Byggenæringen har et stort behov for kvalifisert arbeidskraft, og vi må ta vare på de som allerede har valgt næringen vår. Både arbeidstaker og arbeidsgiver har en rekke rettigheter og pliktet knyttet til svangerskap og foreldreskap.  Som leder har du også ansvar og en generell plikt til å legge til rette for at den ansatte kan gjennomføre et svangerskap.

Det er få kvinner i byggenæringen, og det mangler derfor også en del kunnskap og erfaring om hvordan man skal gå frem for å få en god tilrettelegging for gravide. Samtidig er det i deler av byggenæringen fysiske krevende arbeidsoppgaver eller oppgaver knyttet til en risiko dersom man er gravid. Derfor ender mange gravide med å bli sykmeldt tidlig når svangerskap inntreffer eller slutter.

Skal byggenæringen være en attraktiv arbeidsplass for både kvinner og menn i alle livsfaser, er det viktig at ledere har god kunnskap om hvordan de best skal tilrettelegge sin arbeidsplass. Under er fem viktige punkter som BNL har samlet til deg som har ansatte som venter barn.

  1. Familievennlig personalpolitikk gir fornøyde ansatte

Mange arbeidstakere kvier seg for å fortelle at man skal ha barn fordi man frykter at det vil gi ekstra utfordringer for arbeidsgiver. Et familievennlig arbeidsliv er viktig for samfunnet, virksomheten og den enkelte medarbeider. Dette vil bidra til å gjøre det enklere for den ansatte å kommunisere med arbeidsgiver og det vil også bidra til mer fornøyde ansatte, mindre turnover og hindre diskriminering knyttet til svangerskap.  Se for øvrig BNL og Fellesforbundets forslag til kjøreregler her for å legge til rette for en bransje som passer i alle livsfaser, uavhengig av kjønn: https://www.bnl.no/utdanning-og-jobb/kvinner-i-byggenaringen/kjoreregler-2019/

  1. Sett deg godt inn i rettigheter og plikter knyttet til svangerskap

Som leder er det viktig at du sett deg inn i hvilke rettigheter og plikter som bedriften og medarbeideren har når vedkommende venter barn. Det gjelder for eksempel informasjonsplikt, tilretteleggingsplikt, svangerskapspenger, permisjon, foreldrepenger og redusert arbeidstid for å nevne noe. Husk at rettigheter og plikter endrer seg dersom aktuell lovgivning endres. Ulike tariffavtaler har også varierende bestemmelser.  Les mer om dette her:

https://familie.nav.no/

https://www.ldo.no/jobbe-for-likestilling/i-arbeidslivet/graviditet-og-foreldrepermisjon/

  1. Kartlegging og tilrettelegging
    Det bør gjennomføres en medarbeidersamtale med den gravide tidligst mulig i svangerskapet. Bedriftshelsetjenesten eller jordmor/lege kan være viktige samarbeidspartner i en slik samtale. Hensikten er å finne frem til praktiske og konkrete løsninger for å holde den gravide i arbeid. Er det oppgaver den ansatte ikke lenger kan gjennomføre? Er det andre oppgaver den ansatte heller kan gjøre? God dialog tidlig i svangerskapet vil bidra til å skape en nødvendig trygghet for den ansatte. Ofte så skal bare små endringer i arbeidshverdagen til, for at din ansatte fortsatt kan jobbe. Slik unngår man også unødvendige engstelser for både den ansatte og lederne.

 

Les mer om tilrettelegging her:

https://www.arbeidstilsynet.no/tema/graviditet-og-arbeidsmiljo/
https://mag.idebanken.org/gravide/8/

  1. Bedre informasjon om gode arbeidsstillinger.

Trenger din medarbeider hjelpemidler for å tunge løft og unngå belastninger? Eller kanskje gode råd om andre måter å utføre jobben på? På http://ergonomiportalen.no/  får man informasjon om gode arbeidsstillinger. Ta gjerne også kontakt med en fysioterapeut, for eksempel gjennom bedriftshelsetjenesten, som kan bidra og hjelpe til med individuell vurdering av den enkeltes situasjon, dersom det er behov for det.  

  1. Bedre informasjon på om man er i kontakt med kjemikalier på jobb.

Noen arbeidsmiljøforhold kan ha en uheldig virkning på graviditet, men det har skjedd mye på farlige stoffer-fronten i byggenæringen. Mange materialer, som for eksempel maling, inneholder ikke lenger farlige kjemikalier. I forbindelse med svangerskap er det spesielt viktig å ta en ekstra gjennomgang på dette området.

Les mer om kjemikalier her: https://www.arbeidstilsynet.no/tema/graviditet-og-arbeidsmiljo/