Trestøvprosjektet (fase 1): Eksponering for trestøv

Trebaserte varer som vinduer, dører, trapper, gulv- og veggelementer og romlige bygningsmoduler produseres i stasjonær industri og inngår som viktige deler i byggenæringens verdikjede. Eksponering for trestøv er forbundet med forhøyet risiko for kreft. Dette har vært anerkjent for trestøv fra tropiske treslag. Det foreligger indikasjoner som kan tilsi at også trestøv fra nordiske treslag kan være en risikofaktor, uten at dette synes endelig fastslått. Uansett bør eksponering for trestøv kontrolleres på en måte som sikrer et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Formålet med prosjektet var å kartlegge typiske trestøvnivå i bedrifter som bearbeider både harde og myke treslag. Faktorer som areal/volum av lokaler, ventilasjonsprinsipper og renholdsregime vurderes mht. effekt på støvnivå.

Trestøvprosjektet har kartlagt trestøveksponering i 23 bedrifter. Prosjektet er utført som et samarbeid mellom STAMI og de to bransjeforeningene Boligprodusentene og Norske Trevarer. Studien fremskaffet underlag/data for å vurdere en eventuell endring av dagens grenseverdier for forskjellige typer trestøv, samt ga en anbefaling om hvilke typer ventilasjon som fungerer godt mht. fjerning av støv.

Arbeidet startet i 2019, og ble ferdigstilt i 2023. Prosjektgjennomføring tok lengre tid pga pandemien. Boligprodusentenes Forening har ivaretatt prosjektgjennomføring på vegne av Norsk Trevare og overfor egne medlemmer.  Arbeidstilsynet har vært observatører i prosjektet med fokus på evt behov for å endre grenseverdier for støv og regulering av krav til ventilasjon. Arbeid som frigjør trestøv har unntak fra forbudet om resirkulering i arbeidsplassforskriftens § 7-2, men Arbeidstilsynet har lenge signalisert at de ønsker felles regelverk for arbeid med kreftfarlige stoffer.

Konklusjon: Målingene viste blant annet at resirkulering av luft ikke øker konsentrasjonen av trestøv fra de myke treslagene. Arbeidstilsynet tar med kunnskapen inn i videre vurdering av lovkrav.

Rapport-trestøv-STAMI-2.jpg

Last ned rapport (pdf)

Se artikkel: Trestøvprosjektet gir kunnskap om resirkulering av luft og riktig renhold