Koronasituasjonen og smittevern på byggeplasser

Nyhet

Publisert

I går kom regjeringen med nye nasjonale og regionale koronatiltak. De innebærer blant annet krav om testing etter ankomst til Norge, samt regionale påbud om munnbind og hjemmekontor. BNL følger situasjonen nøye, og vil komme med informasjon og anbefalinger etter hvert som myndighetene kommer med nye råd og påbud som angår våre medlemmer.

Tiltakene regjeringen presenterte i går fører foreløpig ikke til behov for store tilpasninger rundt driften på byggeplasser. Situasjonen er likevel noe usikker, så BNL oppfordrer alle bedrifter til å ha fokus på smittevern og arbeide forebyggende slik at man unngår smitteutbrudd på bygg- og anleggsplasser. Vi oppfordrer til å ta i bruk de gode renholdsrutine som tidligere har vært brukt under pandemien, ha god håndhygiene og avstand der det er praktisk mulig. Vi minner også om at det vil være god og viktig informasjon å hente på NHOs Arbinn https://arbinn.nho.no/, som oppdateres i tråd med det regelverket myndighetene kommer med til enhver tid. 

Slik reglene er i dag skal fullvaksinerte arbeidstaker i smittekarantene kun dersom de har vært i nærkontakt (tilsvarende hustandsmedlemmer) med noen som er bekreftet smittet, og der det er grunn til å tro de er smittet av omikron-varianten. Der det ikke er en slik mistanke, kan smittekarantene avsluttes etter negativ test. Uvaksinerte er pålagt karantene i syv dager etter nærkontakt. Se detaljerte bestemmelser rundt smittekarantene her og her

- De tiltak og påbud regjeringen gikk ut med i går var både regionale og nasjonale. De strengeste regionale tiltakene omhandler i hovedsak det sentrale østlandsområde, men de fleste tror at de vil bli landsdekkende etter kort tid på grunn av det nye virusets raske spredning, sier BNL-sjef Nina Solli.

Av regionale påbud som per nå gjelder det sentrale Østlandet, nevne vi bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

I enkelte kommuner på Østlandet er det i tillegg påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken. Det kan for eksempel gjøres slik at de ansatte jobber hjemmefra halvparten av tiden.

- Myndighetene oppfordrer alle som ikke har vaksinert seg til å ta vaksinen umiddelbart, for at vi skal kunne slå ned smitte og sykdom, og kunne leve og jobbe normalt igjen. Dette er noe BNL støtter, og har god dialog med flere medlemsbedrifter om, sier Solli.

Nasjonale råd og regler

Ta kontakt hvis du lurer på noe: