Byggenæringens Landsforening

Innhold

Har utviklet mobil, berøringsfri vaskestasjon

Nyhet, Politikk

Publisert

Kurt Semb i Coor (til venstre) og Eigil Timland i Rørlegger’n AS foran vaskestasjonen de har utviklet. Foto: Coor.

Samarbeid mellom Rørlegger’n AS og Coor i Skien har resultert i en mobil, berøringsfri vaskestasjon der du får vasket hendene uten tilgang på strøm og vannrør. Løsningen vil gjøre gjenåpning av lokaler og overholdelse av smittevernstiltak litt lettere.

En del bedrifter lokalt i Skien-området har allerede gått til innkjøp av vasken og flere er interessert. Skien kommune har blant annet plassert den mobile vasken i fem barnehager, og har fått mange positive tilbakemeldinger.

Kurt Semb, service manager i Coor, jobber til daglig hos Coors kunde ABB Skien og har vært med i utviklingen av produktet. «Samarbeidet med Stian Numme og Eigil Timland i Rørlegger’n AS startet da jeg kom over et bilde av prototypen til vaskestasjonen på deres websider. Fordi de ikke hadde mulighet til å tilby kunder hverken antibac eller håndvask, monterte de en vask på toppen av en sekketralle til dette formålet. Da jeg så bildet tok jeg kontakt og sa at dette var vi interessert i hos vår kunde ABB, som har store områder der det ikke finnes håndvaskmuligheter, men at vi måtte videreutvikle produktet før vi presenterte det for dem», forteller Semb.

By prototype med forbedret design og funksjonalitet

Numme og Timland var interessert i å samarbeide, og en ny prototype med forbedret design og funksjonalitet ble utformet og vist frem til ABB som sporenstreks kjøpte inn seks eksemplarer.

Vaskestasjonen består av en smal plattform og vegg, påmontert hjul, en liten vask med berøringsfritt blandebatteri, tørkepapirdispenser, såpedispenser og søppelbøtte. På baksiden er det koblet til to vanndunker: en for rent vann og en for avløpsvannet. Vaskestasjonen kan stå ute eller inne, og den kommer også i en «barnehage-versjon» med to vasker – en i vanlig høyde for voksne, og en i barnehøyde. Denne versjonen kan også kobles til vannslange.

«Produktet utvikles fortløpende», forklarer Semb. «Brukerne melder inn gode forbedringsforslag, og vi er lydhøre. Vi er allerede på 3. generasjonsutgaven og i ferd med å utvikle 4. generasjon».

Maurtua Skien og Gustavas Hage

Edle Iversen er bestyrer i Læringsverkstedet Maurtua Skien og Gustavas Hage. Hun så nytteverdien av vasken og har nå testet den ut siden barnehageoppstart 20. april. «Det går 176 barn i barnehagen vår, som gjerne blir fulgt av foreldre og søsken, og når disse skal inn om morgenen trenger de å vaske hendene. Jeg har derfor satt vaskestasjonen ute ved porten. Slik sikrer vi at alle får vasket seg før de kommer inn til oss, og forhåpentligvis reduserer vi sjansen for at det blir dratt inn smitte», sier Edle. Hun mener at vaskestasjonen fyller et viktig behov og merker at det er stor interesse for stasjonen.

Seks kommunale barnehager i Skien har også fått plassert ut vaskestasjon, og alle melder tilbake at de er veldig fornøyde. Nå skal også Oslo kommune kontaktes, for å se om løsningen kan fylle et behov i kommunal bydrift.