Vi må ta bedre vare på folk i bygg og anlegg

Publisert

Nina Solli på byggeplass

Nina Solli, Administrerende direktør i NHO Byggenæringen, skriver i denne kronikken at det er gledelig at det er satt i gang et skikkelig krafttak for å gjøre arbeidslivet i landets største fastlandsnæring, bygg og anlegg; tryggere, mer helsefremmende og mer inkluderende.

Mange rundt om i kommunene jobber med å bygge landet – bokstavelig talt. Enten det er hus, veier, skoler eller broer, er det folk med hjelm og vernesko som gjør jobben. Men det er også blant disse yrkene vi ser at flest sliter seg ut og faller ut av arbeidslivet altfor tidlig.

Skuldre, knær og rygg tar gjerne støyten først. Så kommer kanskje søvnproblemene eller andre helseplager. For noen blir løsningen sykmelding. For andre blir det uføretrygd. Det er krevende – både for den enkelte og for samfunnet.

Derfor er det gledelig at det er satt i gang et skikkelig krafttak for å gjøre arbeidslivet i landets største fastlandsnæring, bygg og anlegg; tryggere, mer helsefremmende og mer inkluderende.

Samarbeid som gir resultater

Krafttaket vi snakker om er IA-bransjeprogram for bygg og anlegg; et samarbeid mellom arbeidsgivere, fagforeninger og staten. Målet er å redusere sykefraværet og sørge for at flere kan stå lenger i jobb. Dette handler ikke om fine ord, men om helt konkrete tiltak, tilpasset utfordringene i denne bransjen. Og det virker.

Ta for eksempel bedriften Nortekk, som har vært med i programmet. Etter å ha jobbet systematisk med forbedringer på arbeidsmiljø og helse, klarte de å redusere sykefraværet betydelig på ett år. Slike resultater kommer ikke av seg selv – men de viser at det nytter når man tar tak.

Hva gjøres i praksis?

IA-programmet jobber med fem hovedområder:

- Bedre planlegging: HMS skal ikke begynne først når man møter på byggeplassen; det må inn allerede i prosjekteringen.

- Bedre fysisk arbeidsmiljø: Mindre støv, støy og vibrasjoner. Mer orden og ryddighet. Det gir tryggere arbeidshverdager.

- Bedre psykososialt arbeidsmiljø: Stress, uro og dårlige arbeidsmiljøer gir også sykefravær. Arbeidsmiljø handler om mer enn bare verneutstyr.

- Bedre opplæring: Ledere og ansatte får verktøy og kunnskap til å drive forebyggende arbeid på en enkel og praktisk måte.

- Forebygging av frafall: Hvordan kan vi tilrettelegge for at folk med helseplager fortsatt kan bidra, i stedet for å havne utenfor?

I prosjektperioden 2025-2028 vil vi videreføre fokus på muskel- og skjelettplager, støv og luftveisplager, støy og vibrasjonsskader i tillegg til en rekke andre områder knyttet til HMS, sykefravær, frafall og tilrettelegging i næringen. Dette er tiltak som både små og store bedrifter kan ta i bruk. Det handler om holdninger, planlegging og vilje.

Vi trenger alle hender

Skal vi klare å bygge alt vi trenger i årene som kommer, må vi ta vare på de fagfolkene vi har. Vi har ikke råd til at folk sliter seg ut i 40- eller 50-årene. Da må vi skape arbeidsplasser som det går an å stå i – hele yrkeslivet. Det gagner arbeidstakeren. Det gagner bedriften. Og det gagner lokalsamfunnet.

I kommunene har vi mange dyktige folk i bygg og anlegg. De fortjener et arbeidsliv som tar dem på alvor – og som gjør det mulig å gå hjem med helsa i behold.

Ta kontakt med oss i IA bransjeprogrammet! Vi ønsker velkommen til nye prosjekter med formål om å forebygge og redusere sykefravær og frafall.

Dette er en kronikk av Nina Solli, Administrerende direktør i NHO Byggnæringen. Den har vært publisert av en rekke nettaviser, se feks Avisa Nordland.  

Utklipp av kronikken fra åtte nettaviser