– Viktig med lik praksis rundt arbeidspendlere

Publisert

– Myndighetene har invitert til en nasjonal dugnad for å få ned risikoen for smitte. Dette vil også være bedriftenes hovedprioritet. Samtidig er det viktig å holde hjulene i gang og å holde på kompetansen i næringen. Enkelte av tiltakene knyttet til karantenebestemmelser for arbeidspendlere har skapt utfordringer for bedriftene, sier administrerende direktør Jon Sandnes i BNL.

Han etterlyser nå lik praksis rundt disse bestemmelsene. Sandnes sier BNL har fått melding fra flere av deres medlemsbedrifter om at kommunene praktiserer regler for arbeidspendlere som blir rammet av lokale karantenebestemmelser ulikt.

– I denne sammenheng ser vi at det er behov for tydeligere råd og lik håndtering i landets kommuner. BNL har derfor bedt myndighetene om en presisering av disse reglene. Vi har nå hørt om flere tilfeller hvor kommuner som setter inn strenge tiltak for å hindre spredning av koronaviruset også nekter innenlands pendlere til å gjøre jobben sin. Dette vil lamme hele næringen som har mange pendlere som har mange arbeidstakere bosatt i andre kommuner hardt, utdyper BNL-sjefen.

De får også tilbakemelding om at kommuner innfører generelt krav om at alle arbeidstakere skal holde seg hjemme og noen steder heller ikke får komme inn i enkelte kommuner.

– Regjeringen må åpne for at dette ikke skal gjelde for arbeidstakere i bygge- og anleggsnæringen og i industrien, mener Sandnes.

BNL har derfor bedt kommunaldepartementet presisere at følgende regler må gjelde for arbeidstakere som ikke er i karantene i bygg og anleggsnæringen og i industrien:

• Arbeidstakere kan fritt krysse kommunegrenser for å komme til og fra arbeidsstedet

• Arbeidstakere settes ikke i karantene om de krysser kommunegrenser

• Kommunene kan ikke fatte vedtak om at arbeidstakere skal holde seg hjemme.

• Dersom det skal være reisebegrensninger må dette komme fra Folkehelseinstituttet og ikke fra

den enkelte kommune.