Byggenæringens Landsforening

Innhold

– Ikke legg bort hørselsvernet

Nyhet, HMS

Publisert

Arbeidstilsynet melder om at det er det stadig flere som har erstattet hørselsvern med hodetelefoner. – Dette er en uheldig utvikling, sier Gudmund Engen, prosjektleder i det nylige startete IA-bransjeprogrammet for bygg og anleggssektoren.

Arbeidstilsynets inspektører har ropt varsko at hørselvern blir lagt bort og at det er blitt vanlig å bruke vanlige hodetelefoner eller støyreduserende hodetelefoner.

– Vi advarer mot å legge bort hørselvern. Vanlige hodetelefoner er ikke godkjent som hørselsvern og bør unngås, sier Engen videre.

I følge Arbeidstilsynet er hørselstap som skyldes støy på arbeidsplassen den vanligste yrkesskaden i Europa og omlag halvparten av meldingene om yrkessykdom Arbeidstilsynet mottar, er meldinger om hørselskader.

– Å bruke hørselvern er en svært god investering for å unngå hørselskader. Arbeidstakere bør også begrense bruken av trådløse små øretelefoner under hørselsvernet siden det ødelegger effekten.

I de nylig startede IA-bransjeprogrammet for bygg- og anleggssektoren  der Byggenæringens Landsforening (BNL), sammen med Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), som har ansvar for å gjennomføre bransjeprogrammet.er tiltak mot støyskader ett av fire hovedsatsingsområder.

– Dette gjelder både hvordan den enkelte best kan beskytte seg mot støyskader og hvordan støybelastningen på byggeplassene kan reduseres. Her er opplæring og planlegging av arbeidsoperasjoner viktige faktorer, samt at mer støysvakt utstyr blir tilgjengelig på mange områder, avslutter han.

 

Les saken på Arbeidstilsynets side