400 millioner er bevilget til kompetanseløft i arbeidslivet

Publisert

Jørgen Leegaard, direktør samfunnspolitikk i BNL.

Stortinget sørget for 400 millioner kroner til et kompetanseløft som permitterte skal få nyte godt av. – Dette er svært positivt. Vi trenger på kort sikt et tilbud som kan tilbys til permitterte, arbeidsledige eller som alternativ til permitteringer, og dette bør gjøres digitalt, sier Jørgen Leegaard.

Pengene er fordelt på 250 millioner kroner til fylkene, som bedriftsintern opplæring som raskt kan settes i gang. Det  bevilges også 150 millioner til kompetansehevende tiltak hvor Stortinget ber regjeringen og partene i arbeidslivet om raskt å komme med konkrete forslag.

BNL mener at det er viktig at tilbudene er målrettet for dagens situasjon og samtidig bygge kompetanse og konkurransekraft for bedriftene i tiden fremover, som digital kompetanse og kompetanse som styrker klimavennlig og bærekraftig produksjon. - Det må komme relevante tilbud for alle som er berørt i byggenæringen, sier Leegaard.  

BNL er også svært opptatt av at man nå bruker eksisterende ordninger som vi vet fungerer som virkemiddel for å styrke kompetansen, som  bransjeprogrammet for byggenæringen og industri. Da vil man raskt kunne få i gang tilbud som treffer.

 I bransjeprogrammet har har BNL, Fellesforbundet og Norsk Industri sammen med myndighetene utviklet modulbasert fagskoleutdanning. Styrken i programmet er at arbeidsgiver- og arbeidstakersiden definerer kompetansebehovet og på den måten sikrer at det er relevant for bedriftene. Tilbudene utvikles i samarbeid med partene, og det er korte moduler som kan gjennomføres fleksibelt i tråd med bedriftene behov.

- Vi anbefaler at fagskolene som allerede er i gang med bransjeprogrammet får anledning til å tilpasse og eventuelt forenkle tilbudene og at programmet styrkes og utvides til å dekke hele landet, særlig med digitale tilbud.

Nå endres også dagpengereleverket midlertidig, slik at personer som permitteres eller mister jobben som følge av koronakrisen kan motta dagpenger samtidig som de deltar i kompetanseheving og utdanning. Dette er bra, sier Leegaard.