Arendalsuka: - Vi må markedsføre mulighetene i vår næring bedre!

Publisert

Bilder av tre kvinnelige rollemodeller for byggenæringen

Tre flotte rollemodeller for næringen delte sine erfaringer og råd: Berit Petersen fra Unicon, Ingvild Storaas fra Baneservice og Marthe Andreassen fra Backe Telemark Vestfold.

Deltakerne på BNLs arrangement om kvinner i byggenæringen på Arendalsuka hadde en klar oppfordring - mulighetene for en karriere i byggenæringen for kvinner må markedsføres bedre!

Bildet over: Bedriftsrepresentanter Berit Petersen, fra Unicon, Marthe Andreassen fra Backe, Ingvild Storaas fra Banservice og Thomas Carlsson fra NCC. Her sammen med Jon Sandnes fra BNL.

Bildet over: Fra venstre: Hege Espe, forbundssekretær i Fellesforbundet, Nina Sandberg, stortingsrepresentant for Ap, og Guro Angell Gimse, Statssekretær i Arbeids- og sosialkomiteen (H).

BNLs arrangement på Aredalsuka onsdag 14. august hadde satt hvordan vi skal få flere kvinner til å velge vår næring på dagsordenen. BNL hadde invitert bedrifter, politikere og Fellesforbundet til en samtale. Mangfoldsekspert Loveleen Rihel Brenna ledet semiaret.

 – Veien til vår næring er lang om man ikke kjenner noen som jobber der fra før. Det bekreftes også av alle de vi har intervjuet i vårt rollemodellprosjekt. BNL jobber med å synliggjøre mulighetene, men også tiltak for å fjerne hindre, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL som åpnet arrangementet.

BNL hadde invitert både bedriftsrepresentanter, politikere og Fellesforbundet til å seminaret om hvordan vi skal få flere kvinner til å velge byggenæringen.

Ingvild Storaas, som er adm. dir. i Baneservice kunne bekrefte at det var tilfeldig at hun selv endte på i denne næringen.

– Jeg likte realfag, og fikk etter hvert sommerjobb og muligheter som gjorde at jeg ble. Jeg tror det er viktig å ta vare på å løfte flere jenter og skape trygghet på at dette er et bra sted å være. Vi må bli flinkere til å vise frem flere rollemodeller.

Marthe Andreassen som er tømrerlærling i Backe kunne bekrefte at det var lite snakk om bygg og anlegg da hun gikk på ungdomsskolen.

– Rådgivere viser jenter som skal gå yrkesfag veien til helse og sosialfag. Det var ingen som nevnte muligheten for å gå bygg og anlegg, sier hun.

Berit Petersen, teknologileder i Unicon har vært glødende interessert i betong siden 1999. Petersen mener at det finnes jobber for alle typer i vår næring.

– Det er viktig å vise bredden. Du kan jobbe med store prosjekter og strategier eller små detaljer. Det er jobber for de som liker å være ute, og de som helst vil sitte på et kontor. Jeg tror mange ikke vet om oss, sier hun.

For å få flere kvinner mener Petersen at nøkkelen er å utvikle gode ledere, for at de jentene som snuser på næringen, faktisk blir i næringen i hele sin karriere.

- Synlighet er viktig for hele bransjen. Vi er en stor næring og vi finnes over alt. Hvorfor er dette viktig å bry seg om dette? Vi er prestasjonsorientert i min organisasjon, og mangfold presterer bedre, sier Thomas Carlsson, konsernsjef i NCC.

Guro Angell Gimse, Statssekretær i Arbeids- og sosialkomiteen (H) var enig i at det er svær viktig å jobbe med rollemodeller.

– Dere må få til en kvinneidentitet i bransjen. Byggebransjen har kommet kort, og bør se til andre næringer som tradisjonelt har vært kjønnsdelt. Jeg har selv lang erfaring fra politiet og opplevde som politiskolestudent å mangle skuddsikre vest i min størrelse, mye har skjedd i politiet siden da. Det er svært viktig å legge til rette alt fra brakker til klær, sier Gimse.

Gimse syntes det er positivt at BNL og Fellesforbundet nå utarbeider kjøreregler. - Men det er viktig å få med hele bransjen - også mennene, sier hun.

Stortingsrepresentant Nina Sandberg har også opplevd det å være i mindretall, og fortalte blant annet da hun ble ordfører i Nesodden kommune var det mange som omtalte henne som herr Ordfører. Hun var kommunens første kvinnelige ordfører.

- Jeg har alltid vært opptatt av likestilling. Det er viktig både for samfunnet og bedriftene, og jeg ser utfordringen spesielt på yrkesfag. Arbeidslivet og samfunnet er veldig kjønnsdelt. Det er derfor viktig å ivareta de jentene som tar utradisjonelle utdanningsvalg, slik at de trives, sier Sandberg.

Hege Espe, forbundssekretær i Fellesforbundet er klar på at et arbeidsmiljø som er tøft for menn, er også tøft for kvinner. Hun er glad for at vi straks har klar noen kjøreregler som skal bidra til å bevisstgjøre bedriftene.

- Vi trenger masse fagfolk, og det er derfor tull å bare velge fra halvparten av befolkningen. Jenter må være velkomne på bygg og anlegg, og karriereveiledere må bli flinkere til å vise alle mulighetene som ligger i næringen, sier Espe.

Loveleen Rihel Brenna, forettningsutvikler, forfatter og grunnlegger av Seema ledet seminaret for BNL. Hun pekte blant annet på hvor viktig det er å ivareta de få jentene spm har valgt utradisjonelt på byggfag.

- Lærerne og instruktørene trenger kunnskap om mangfoldsledelse, sier hun.

Les også sak på Byggeindustrien her: 

– Byggenæringen må gjøre seg mer attraktiv for jentene