Stor malerjobb på Nordlandssykehuset

Trond S. Tødal, daglig leder i Arvid Bendixen AS i samtale med en av lærlingene i bedriften.

Bedriften Arvid Bendixen AS har nok å gjøre fortiden med å fullføre en stor jobb på Nordlandssykehuset. – Vi har gått i samarbeid med en annen Bodøbedrift for å kunne ta denne male-, gulv- og flisejobben, sier Trond S. Tødal som er daglig leder i bedriften.

BNL er med på befaring på prosjektet på Nordlandssykehuset hvor det både bygges nytt og det rehabiliteres.

Arvid Bendixen as ble etablert tilbake i 1949 og er Bodøs største og eldste bedrift innen sine fag og totalleverandør innen maler og byggtapetsterfaget.

Tødal er optimistisk når det gjelder fremtiden. Bedriften har hatt jevn omsetning og har ikke voldsomme vekstplaner.

Fortsatt vekst
– Det er fortsatt vekst i vår region og vi både håper og tror at vi skal holde vår omsetning og kanskje øke litt i året som kommer, sier han.

Tødal mener det er vanskelig å få tak i gode folk som blir over tid.

– Det er viktig for oss. Bedriften jobber hardt for å ha lærlinger og innleie er mer unntaket enn regelen, sier han.

– Sykehusprosjektet er en av de få prosjektene vi faktisk har måtte ty til innleie for å ta toppene, sier ham.

Bedriften har 28 ansatte derav 2o egne fagfolk som påtar seg alle typer oppdrag. Store prosjekter som dette er mer unntaket enn regelen for bedriften.

Prispress
– Vi tar mange ulike jobber alt fra dette til mindre servicejobber til dette, men vi er nok mest utkonkurrert på de store jobbene. Vi blir dessverre ofte slått på pris, sier Tødal.

– Det er et sterkt prispress og jeg opplever nok at selv om det offentlige ønsker å skape mer rom for de seriøse bedriftene, er det ofte langt fra ord til handling. De useriøse bedriftene er drepen for oss, sier han engasjert.

En av utfordringene møte med bedrifter som går på akkord med ansattes lønnsutbetalinger.

– På papiret ser alt riktig ut, men så hører vi at arbeidstakere må betale tilbake lønn de har opptjent, sier han oppgitt. Dessverre er vår bransje nok spesielt utsatt siden det er lav terskel for å etablere seg og vi sitter langt nede i næringskjeden, sier ham. 

Dette intervjuet ble først publisert i BNLs Fremtidsbarometer 2019