Kunsten å blande betong

Publisert

Berit Petersen, teknologileder i Unicon.

Berit G. Petersen er sivilingeniør i uorganisk kjemi og har viet arbeidslivet til å finne den riktige betongsammensetningen. En av de kuleste jobbene var arbeidet med Haradangerbroen.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.

Du finner flere intervjuer her

Petersen jobber nå som teknologileder i Unicon AS som er en av Norges ledende betongleverandør med 26 faste fabrikker rundt om i landet, fra Steinkjer i nord til Mandal i sør. I løpet av sin arbeidskarriere har hun jobbet for Borregaard, Entreprenørservice, Multiconsult og nå i Unicon som hun også har jobbet for tidligere.

– Mitt ansvar nå som teknologileder er at Unicon følger Norsk Standard, prosesskoden til Statens Vegvesen og andre spesifikasjoner og har riktig kvaliteten på betongen, sier Petersen.

Det var litt tilfeldig at det ble nettopp betong som ble mitt spesialfelt. – Jeg møtte en professor i sementkjemi da jeg skulle skrive masteroppgave og jeg ble raskt interessert i nettopp betong da jeg begynte å gjøre litteratursøk –det er jo verdens mest brukte byggemateriale, sier Petersen.

Og det er det konkrete i jobben som Petersen liker aller best. – Prosjektene som jeg har vært med på vises rundt om i landet. Det er stas, sier Petersen videre.

Og det er her Hardangerbroen kommer inn.
– Jeg var med på labben i flere uker for å finne riktig sammensetning, deretter satte dette i produksjon og så se tårnene reise seg nesten 200 meter over bakken. Vi var selvfølgelig flere som jobbet med det, men jeg fikk lov til å være spydspissen i den reseptutviklingen, sier hun.

Det er stor variasjon i arbeidshverdagen og det trives Petersen svært godt med.

– Vi som er betongteknologer er på fabrikk for å kontrollere betongsammensetning og teste betongens egenskaper også er vi med ut til kundene, møter leverandører og noen dager er vi på kontoret.

En økende del av jobben har blitt å møte miljøkrav – både når det gjelder dokumentasjon og finne råmaterialer som gir lavere klimagassutslipp per kubikk.

- Det er mye spennende utvikling på dette feltet. Et eksempel er arbeidet med Nasjonalmuseet. For å få ned CO2 utslippene brukes mindre sement, da går også herdevarmen ned for å unngå at betongen sprekker, sier hun.

Hvorfor skal andre kvinner velge vår næring?
Det er et trivelig miljø i bygge- og anleggsbransjen, og veldig variert. Det finnes alle mulige jobber – både for de som liker å sitte inne og de som liker å være ute. Jeg tror at flere kvinner inn i næringen vil føre til enda bedre arbeidsmiljø, enda flere gode ideer og enda flere kloke hoder som bidrar til å bygge Norge, avslutter Petersen.

 

 Hardangerbroen er et av de mest spennede prosjektene som Berit har vært med på. (Foto: Privat)