Rørleggerfaget som en del av farsarven

Publisert

– Det var sånn jeg kom til å tenke på det. Både oldefar og farfar var rørleggermestre og far rørlegger. Hvorfor skulle jeg ikke følge dem? Vilde Ryen Henden (26) er fornøyd med utdanningsvalget. I dag er hun lærling i Caverion.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.

Du finner flere intervjuer her


Vilde Ryen Henden vokste opp på Nordstrand, men bor nå i Asker. Hun har brukt mye av barne- og ungdomstiden til å spille både håndball og fotball. Hun er fortsatt aktiv på fotballbanen og spiller fortiden fotball i Hasle Løren ved siden av å være voksenlærling.

– Det er ikke alltid like lett å bestemme utdanningsvalg, derfor prøvde jeg ut ulikeyrker før jeg bestemte seg, blant annet har jeg jobbet på barneskole som assistent og aks. Men så kom jeg til å tenke på rørleggeryrket. Jeg hadde jo ofte vært med pappa på jobb som liten når jeg var syk og ikke kunne være i barnehage /skole. Husker at det var masse verktøy som jeg lekte med – så hvorfor ikke prøve rørleggerfaget? 

På sikt drømmer hun om å bli brannkonstabel og da er det også nyttig å ha rørleggerfaget i bunn.

– Jeg synes rørfaget er spennende yrke, men det er veldig mannsdominert – jeg kunne ønske det var mange flere jenter her! Det er ikke nødvendigvis slik at menn vet og kan best fordi det er et "handy yrke", sier hun.

– For å trives så må man ikke være redd for å ta i et tak - også rent bokstavelig. Det er en stor fordel om man er fysisk sterk. Driver man ikke med idrett fra før, så bør man i hvert fall begynne med litt styrketrening. Det kan bli noen tunge løft.

Vilde tror også at jo flere kvinner det blir jo mer kan man ta brodden av den typiske mannskulturen som byggenæringen er kjent for.  Også er dette et yrke som også passer for jenter.

Hun har vært læring i ca et halvt år og har fått gode tilbakemeldinger om at hun lærer fort. 

– Montasje av sanitær synes jeg vært mest spennende. Jeg tror nøkkelen for å trives er at man viser interesse også må man få lov til å prøve ting også. Jeg er ikke redd for å spørre om det er noe jeg lurer på, også er jeg også heldig som har en far som jeg kan spørre hjemme. Det at han også har et kjent navn i bransjen har vært en fordel.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.