Tidlig krøkes for god fagarbeider skal bli

Marthe Andreassen er lærling i Backe Vestfold Telemark.

– Jeg har allerede lært datteren min på 3 år at hun skal svare "snekker", når folk spør hva hun skal bli som stor, sier Marthe Andreassen (28) som er tømrerlærling i Backe Vestfold Telemark.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.

Du finner flere intervjuer her


Marthe Andreassen fra Sandefjord har alltid likt å skape ting og jobbe med trearbeid, også har hun hatt en god rollemodell i en bestemor som jobbet med tre i hele sitt yrkesliv på Fjerdingstad. Planen var egentlig å bli innredningsnekker, men etter endt fagbrev var det ikke lett å få jobb.

– Jeg har aldri drømt å ha en kontorjobb, og bestemte meg da for å starte med tømrerfaget, sier hun, og trives veldig godt med det.

Marthe jobber i Backe Vestfold Telemark og skal opp til fagprøven allerede i september. Akkurat nå jobber hun på det store Jotunbygget som er i ferd med å ferdigstilles, og der er hun den eneste jenta som er tømrer.

– Det er koselig å jobbe med gutta. Jeg har alltid blitt veldig godt mottatt, men det hadde ikke gjort noe om flere jenter får øynene opp for mulighetene i dette faget som er både spennende og lærerikt – faktisk noe utenom det vanlige, sier hun.

For å få flere inn så må også vi endre noen holdninger, påpeker hun.

– Menn må også ha tro på at jenter også kan jobbe i næringen. Jeg har nok opplevd at enkelte har vært engstelig for at det skulle bli for tøft for meg å jobbe rent fysisk. I starten var det slitsomt fysisk, men etter hvert så finner du din måte å løfte på   så går det greit. Jeg har aldri bedt om tilrettelegging på arbeidsplassen. Det finnes noen praktiske hindre i veien – men jeg har tro på at de er løsbare.

– Det har blant annet vært vanskelig å få tak i vinterbukser som passer, sko og hansker har det også vært lang bestillingstid på. Kanskje ikke så rart siden vi er så få. I tillegg så har hun omsorg for en treåring annen hver uke og klarer ikke å være på jobb kl 07.00 om morgenen når hun har henne. Her har arbeidsgiver tilrettelagt for meg.  

Noe av det som Andreassen trekker frem som det beste med å jobbe i denne næringen er de synlige resultatene.

– Jeg liker spesielt trearbeidet og bidro blant annet å lage verandaer på et husprosjekt. Det var kjempe gøy å se dragerne blir heiset på plass..

Og det er nettopp slike opplevelser Marthe kunne ønske flere jenter kunne være med på å oppleve.

– Vi må synliggjøre at dette også er en mulighet for jentene.

Hun pusser også opp hjemme. Det er blitt en viktig hobby. – Det er så praktisk å kunne gjøre alt selv, også er hun også en rollemodell for sin egen datter.

– Min datter på 3 svarer at hun skal bli snekker om noen spør hva hun skal bli som stor.

 

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.