Vokste opp på trevarefabrikk

Publisert

Prosjektingeniør Emma Marie Skjærstad (26) i ØM Fjeld tilbrakte mye av barndommen på farens trevarefabrikk. Dette vekket også interessen for byggenæringen.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.

Du finner flere intervjuer her


Emma Marie Skjærstad er utdannet sivilingeniør fra Trondheim og bor på Hamar. I ungdommen var hun et friidrettstalent som konkurrerte på nasjonalt nivå. Hun har alltid likt å stå opp tidlig og driver også med jakt på si.

– Jeg er fra Løten, men emigrerte til "byen" da jeg kom tilbake etter studiene i Trondheim, sier hun.

Det er sterke håndverkstradisjoner i Emmas familie. Fra hun var liten var hun med faren å snekre, og på rypejakt. Begge interessene har hun tatt med seg videre.

– Far driver fabrikken Nyhuset Bruk som produserer dører og vinduer, og både far og mor jobber der.

– Jeg var mye på fabrikken da jeg var liten og var også med far ut på ulike brakkekontorer. Det var også stas å være med sjåføren som kjørte lastebil til Oslo for å levere produktene til kunder. Siden jeg hadde sterk interesse for skolen så valgte jeg et teoretisk løp. Jeg vurderte flere retninger, men fant ut fort at jeg hørte best hjemme i bygg.  

Skjærstad brenner for å få flere kvinner i vår næring.

– Jeg mener at vi alle har våre ting å bidra med. Selv om bransjen har vært mannsdominert og fysisk krevende, så ønsker jeg at det i fremtiden skal være kompetanse som skal være temaet og ikke kjønn; det skal ikke være nødvendig at kjønn er «en greie» slik jeg har inntrykk av at det ofte er i dag. Det vil endre seg om vi blir flere kvinner, og at de kvinnene som er i næringen stikker seg litt frem og er gode rollemodeller som også kan bidra til å ufarliggjøre næringen litt.

Når det gjelder næringens utfordringer fremover er Skjærstad overbevist om at det vil bli mer og mer viktig å jobbe med digitalisering.

– Både for å kunne effektivisere og bli mer attraktive for unge arbeidstakere. Jeg tror at nyutdannede også forventer at dette er en del av satsingsområdene nå. Jeg har veldig tro på kombinasjonen av faglige ringrever og den yngre garde, sier hun.

Emma har jobbet to år i ØM Fjeld. Hun har vært med på flere spennende prosjekter, men et av de kuleste hun vil trekke frem var da hun var anleggsleder for ny ungdomsskole for Wang Toppidrett.

– Det var kanskje ekstra gøy fordi det var en av de første jobbene jeg fikk innblikk i hele byggeprosessen – fra start til slutt. For min del er det motiverende å jobbe i lag med flinke folk som legger flid og entusiasme i det de gjør. I tillegg synes jeg det er givende å overlevere prosjekter som setter fotavtrykk i lokalsamfunnet, og som brukerne setter stor pris på!

På fritiden er Emma også glad i å jakte. – Det er jo ganske vanlig fritidssyssel i Hedmark da – og jeg tror det også begynner å bli flere jenter. Vi har tre- fire jenter bare i mitt jaktlag som driver med elgjakt.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.