Rask vei til spennende muligheter og mye ansvar

Bilde av Andrea Nes utenfor et byggegjerde

Andrea Nes skal starte som assisterende anleggsleder for Sikkerhetsbygget til St. Olavs hospital divisjon psykisk helsevern.

Om kort tid skal Andrea Nes (28) fra NCC bli assisterende anleggsleder for Sikkerhetsbygget til St. Olavs hospital divisjon psykisk helsevern – et nybygg for sikkerhetspsykiatrisk avdeling. Hun var ferdig utdannet for to år siden ved NTNU.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.

Du finner flere intervjuer her


Andrea Nes er fra Åndalsnes, men har fortsatt å bo i Trondheim etter hun var ferdig med studiene. Hun har både markedsføring og økonomi fra handelshøyskolen i Trondheim i tillegg til ingeniørstudiet i logistikk fra NTNU. 

– Broren min er utdannet både tømrer og byggingeniør, og har nok bidratt til å inspirere meg.

Det var veilederen hennes på studiet som viste vei til byggenæringen gjennom en potensiell oppgave om byggenæringen.

– Jeg dro ut og begynte å snakke med folk og syntes samtalene var interessante, sier hun.

Andrea Nes innrømmer at hun hadde noen forutinntatte holdninger til næringen. – Man hører jo om budsjettsmeller, krangler, stressa folk, lange dager og en machokultur, men jeg ble veldig godt mottatt ute og det endret holdningene mine. Bildet er mye mer nyansert!

– For min del så ser jeg på næringen som en attraktiv bransje, spesielt hvis man har ambisjoner. Det er utrolig varierte dager, mennesker, oppgaver og mange utfordringer. Selv er jeg ikke spesialist, og liker å jobbe variert. I tillegg får man tidlig mye ansvar. Dette burde appellere til alle – ikke bare menn, sier Nes.

Andrea mener også at det er svært tilfredsstillende å bygge noe som bidrar til å gjøre samfunnet bedre – som for eksempel å bygge en skole eller sykehus og påvirke til å bygge mer bærekraftig.

Hun tror enkelte fortsatt kan bli litt satt ut av den direkte tonen som er vanlig i næringen, men at dette er noe man tilpasser seg. 

– Med større mangfold, og deriblant flere kvinner, vil det gi gode bidrag til deler av machokulturen som ennå henger litt igjen. Det er bare positivt å ha et bredere spekter av typer mennesker og større mangfold rundt seg, sier hun og forteller at hun har vært på prosjekter med 4-500 menn hvor det kun har vært et fåtall kvinner innom byggeplassen.

– Det er nok enkelte som mener man skal tåle mye, være tøff og med bein i nesa for å jobbe i vår næring.  Det mener jeg ikke skal være nødvendig. Vær heller tydelig på egne grenser fra start og legg vekt på å bli godt kjent med de du jobber med. Det er uakseptabelt med de som skal teste ut grensene, og det må slås ned på, avslutter hun.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.