Bygger Bodø kommunes nye praktbygg

Daglig leder Jørn Vidar Johansen i Gunvald Johansen Bygg.

Gunvald Johansen Bygg jobber om dagen med ferdigstillelsen av Bodøs nye rådhus. Det består av et nybygg, samt eksisterende rådhus og bygget til Norges Bank. Btoareal er 11.900 kvadratmeter, hvorav 6.400 kvadratmeter er nybygg.

Bodøbedriften Gunvald Johansen Bygg ble etablert i 1963. I dag er det blitt del av et større konsern som består av i tillegg til entreprenørdelen, flere eiendomsselskaper, byggevarekjeden Byggmakker og glassmesterbedriften Godø Glass & Ramme.

Bedriften har tre store prosjekter for kommunen om dagen. I tillegg til rådhuset så bygger de et stort parkeringsanlegg også holder på med totalrenovering/ombygging av Aspåsen skole. I tillegg har de en rekke prosjekter i egen regi blant annet en del større hus og leilighetsprosjekter.

– Forventningene til 2019 er at vi skal ligge på samme nivå som 2018. Vi er egentlig fornøyd med det nivået vi ligger på nå, og har ikke stort ønske om å bli mye større, sier daglig leder Jørn Vidar Johansen, som er tredje generasjon i bedriften.

Johansen kom inn i bedriften for 19 år siden, og han har en bror som driver Byggmakker-delen.

– Det har vært planen hele livet at jeg skulle inn i bedriften. Jeg synes det er veldig artig og det er mye action som passer meg utmerket, sier han.

Satser på fast ansatte
Helt fra bedriften ble grunnlagt så har den hatt som filosofi å satse på faste ansatte.

– Det er mange med gullklokker her, for å se det sånn. Vi mener at det er viktig å ta godt vare på de ansatte og vi ønsker å opptre ordentlig og skikkelig. Det bidrar også til godt omdømme som gjør at vi opplever at mange ønsker å jobbe for oss, sier Johansen.

Derfor tror Johansen også at de ikke sliter så mye med å få tak i fagfolk.

–Vi er nok privilegert når det gjelder å få tak i fagfolk siden det er mange som driver med innleie. Det er faktisk vanskeligere å få tak i ingeniører i Bodø, sier han.

Bedriften har planer om å øke ansatte både i administrasjonen og på håndverkersiden. Per i dag har de ca. 100 håndverkere og ca. 10 prosent lærlinger.

– Vi tar inn fast 3 - 4 lærlinger i året. Fortiden er det vanskeligst å få tak i betonglærlinger, sier han.

Teknologifokus
Bedriften har i de senere årene satset en del på å ta i bruk ny teknologi.

– Vi har BIM-kiosker ute i produksjonen, og vi er nå i gang med å teste ut et nytt befaringsverktøy på Ipad  - faktisk på dette prosjektet, sier Johansen.

Greit å bli sett i kortene
Siden Gunvald Johansen har lang erfaring med å jobbe for det offentlige, har de også merket økende krav når det kommer til fagarbeidere, lærlinger, miljø med mer. De blir også ofte kontrollert.

– Bodø kommune ha også inngått et samarbeid med Skatteetaten, politi og Arbeidstilsyn. Dette prosjektet blir sjekket kontinuerlig, sier Johansen. Det er helt greit - det gjelder uansett å ha alt i orden, sier han.

Bedriften er også isosertifisert og skal også snart i gang med en ny arbeidsmiljøsertifisering.

– Vi har gode erfaringer med ISO og det er bra at noen kommer og ser oss i kortene. Vi ble sertifisert tidlig fordi det var et krav - da vi sammen med flere entreprenører her i nord samarbeidet om å få avtalen om å flytte medielandsbyen fra Lillehammer OL i 1994 til nord for å gjøre det om til studentboliger, avslutter Johansen.

Dette intervjuet ble først publisert i BNLs Fremtidsbarometer 2019