Ble inspirert av oppussing av barndomshjemmet

Blikkenslager Sofie Stien Belsås er veldig fornøyd med utdanningsvalget sitt.

Faren til blikkenslager Sofie Stien Belsås brukte mange år på å pusse opp et stort gammelt hus i oppveksten. Det tror Sofie er sterkt bidragsytende til at hun selv valgte byggenæringen.

Barndomshjemmet til Sofie sto på stolper i en periode.

Slik ser huset ut i dag.

Faren som var utdannet elektronikk ingeniør. Han jobbet i en del år i en  blikkenslagerbedrift, før han ble sivilingeniør. Oppussingsarbeidet foregikk på kveldstid og i helgene. For enkelte kan det kanskje høres ut som et mareritt å holde på med oppussing sammenhengende i mange år, men Sofie syntes det var spennende.

– Jeg husker det var en del sprenging med dynamitt, og at huset sto på stylter i en periode. Bit for bit ble huset fikset, sier hun.

De fire søstrene måtte spise havregrøten i stuen og satt med ullklær inne. De ble kjent med alle fagene. Resultatet ble veldig bra til slutt. – Pappa er en sånn mann som kan alt, sier Sofie med et smil, og legger til at han også har bidratt til at hun og storesøsteren valgte utradisjonelt.

– Storesøster gikk inn i militæret, mens jeg valgte bygg og anlegg. Jeg tror vi igjen ble gode rollemodeller for våre to yngre søstre. Den ene er blitt elektriker og den andre går også på bygg og anlegg, forteller hun.

 – Jeg har alltid likt å bruke hendene og å være aktiv. Jeg hadde ingen ønske om bare sitte på skolebenken.

Hun gikk et år på design og håndverk, men valgte å bytte over til bygg og anlegg fordi hun så større jobbmuligheter med et svennebrev.  Hun fikk også med seg et utenlandsopphold gjennom Erasmus-ordningen i opplæringstiden. Da var hun i Brussel i tre måneder og jobbet for et takfirma.

– Det var et krevende opphold som også sammenfalt med terrorangrepet i byen. Ingen snakket engelsk på arbeidsplassen og det er en litt annen standard der enn i Norge. Men jeg opplevde å håndtere det faglige greit, og fikk lønn for strevet, sier hun.  Sofie ble kåret til årets lærling da hun kom tilbake til Norge.

Sofie har akkurat startet i ny jobb nå i Tempe Blikk og Ventilasjon. Hun trives godt å jobbe med tekniske rom. I den nye jobben skal hun også få muligheter til å utvikles seg i faget med å jobbe utvendig – hovedsakelig med fasade og beslag.

– Jeg ser for meg at jeg kanskje går teknisk fagskole på sikt, avslutter hun.

 Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen. 

Sofie var en aktiv jente som liten som ikke har latt seg skremme av langvarig oppussing hjemme.