Ny tilbudsstruktur: Mye bra så langt

Nyhet, Utdanning

Publisert

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Foto: Marte Garmann.

De store linjene lover godt, og mange av BNL og bransjenes innspill er blitt lyttet til, men vi venter spent på flere detaljer, mener BNL.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner la frem hovedtrekkene til ny tilbudsstruktur for yrkesfagene på Kuben Yrkesarena i Oslo mandag 5. mars.

En ny struktur for yrkesfag i videregående skole vil bli innført høsten 2020. Det blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.

Disse tre hovedgrepene ble presentert:
• Flere elever skal få spesialisering fra første året. Flere programområder vil bli delt i andreåret for å gi økt spesialisering. For eksempel vil Vg2 Byggteknikk bli delt i Vg12 Tømrer og Vg2 Betong og mur. Vg2 Klima, energi og miljø blir delt i Vg2 Rør og Vg2 Tak, membran og blikkenslager.
• Antall utdanningsprogrammer utvides fra åtte til ti for å samle elever med likere faglig innhold. Målet er å gi økt faglig spesialisering og tidligere spesialisering. Blant annet blir det opprettet et nytt fag for Design og tradisjonshåndverk.
• Regjeringen vil fase ut lærefag som nesten ikke har hatt lærlinger de seneste årene.

Sanner ønsker også å øke partenes innflytelse på innholdet i fagutdanningen ytterligere. - Det er vi glade for, og ansvaret er vi rede til å ta på oss, sier Jørgen Leegaard, videre. BNL avventer mer informasjon om detaljene i den nye tilbudsstrukturen.

- Vi savner blant annet informasjon om de enkelte utdanningsprogrammene, og om det blir fordypning eller ikke i Vg3. Sistnevnte betyr mye for gjennomføringen av utdanningen, fortsetter Leegaard. I tillegg mener Leegaard at det er viktig at det legges opp til at utdanning kan gjennomføres i systematisk veksling mellom skole og bedrift for de fagene som ønsker det.