Byggenæringens Landsforening

Innhold

Direktørsvindel - det angår deg også

Ole Erik Almlid, Viseadministrerende direktør

Viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid. Foto: Moment studio

Eposten fra sjefen ser tilsynelatende både viktig og riktig ut. – Kan du foreta en internasjonal bankoverføring i dag? Kan du stole på at denne virkelig ER fra sjefen?

åkalt "direktørsvindel" er et økende problem i nærings- og organisasjonslivet, og det gjelder ikke bare direktører.

Svindelforsøkene handler om å forsøke å få en medarbeider som håndterer økonomi og betalinger, til å betale en faktura eller overføre et pengebeløp. Og det må skje raskt. En epost blir kamuflert slik at den ser ut til å komme fra en leder i selskapet med fullmakt til å autorisere slike overføringer.

Direktørsvindel angår bedrifter, selv om de ikke nødvendigvis har en "direktør" Fotograf: NHO

#205

- Problemet brer om seg, og angår i stor grad også de mindre bedriftene, selv om de nødvendigvis ikke har en "direktør". Svindlerne gjør godt forarbeid og retter seg i like stor grad mot de små og mellomstore bedriftene og organisasjonene, som de største, sier Ole Erik Almlid, viseadministrerende direktør i NHO.

Omfanget av slik svindel er stort. I 2016 ble i følge Næringslivets Sikkerhetsråd det rapportert om tap på nærmere 300 millioner kroner innenfor direktørsvindel, og det er grunn til å tro at dette bare er toppen av isfjellet.

Næringslivets sikkerhetsråd gir råd om hvordan du kan oppdage og forhindre denne typen svindel. Det er flere kjennetegn å være oppmerksom på.


Les mer hos Næringslivets sikkerhetsråd.