Regjeringens forslag til seriøsitetsregister:Vil ikke ivareta seriøsiteten

Publisert: 29.06.2017 Endret: 29.06.2017

Innholdet i et seriøsitetsregisteret uten registering av bedriftenes kvalifikasjoner er ikke et seriøsitetsregister, mener BNL.

JonSandnes_presse_Bredde.jpg

Onsdag 28. juni formidlet Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner regjeringens plan for etablering av et seriøsitetsregister for byggenæringen.  Regjeringens forslag omfatter at registeret skal ha opplysninger om firmaene fra Brønnøysundregistrene og om skatte- og avgiftsbetaling fra Skattedirektoratet.

– Dette er ikke godt nok uten informasjon om kvalifikasjoner som bedriftene har. Skal registeret har forankring i byggenæringen må registeret inneholde kvalifikasjoner, sier Jon Sandnes adm. dir i BNL.

Næringen foreslo i rapporten Enkelt å være seriøs et register for bedrifter som arbeider i ROT-markedet, kalt modul 2. Tanken med et slikt register var å gi underleverandører og foretak i ROT-markedet (rehabilitering, ombygging og tiltak) mulighet til å vise at de er seriøse.

Slik det foreslås nå vil ikke seriøsitetsregisteret fange opp hensikt med tiltaket – nemlig å luke ut useriøse bedrifter, for å sikre at en frivillig ordning er attraktiv og har troverdighet.

 

Seriøsitetsregisteret må opprettes slik at bedrifter automatisk kontrolleres mot etablerte registre. Myndighetene har allerede et register over kvalifikasjoner for fagutdannede og denne informasjonen må være en del av ordningen.